Ryža - príprava a výživové hodnoty

Ryža - príprava a výživové hodnoty
O tom, kde sa vzala ryža , už niečo vieme, už vieme aj to, kedy to asi bolo, ale ešte nám zostáva sa poriadne pozrieť na to, k čomu nám tá ryža vlastne je.

Príprava - hurá do kuchyne

Ryžu už máme kúpenú a uskladnenú, takže už zostáva len varenie a jedenie. Kulinársky môžeme ryžu rozdeliť do troch základných skupín. 

Dlhozrnná, strednozrnná a krátkozrnná. Každý druh sa hodí k niečomu inému a ich spôsoby prípravy sa môžu líšiť. 

Druh dlhozrnnej ryže sa väčšinou po uvarení nelepí, strednozrnná ryža sa lepí a používa sa najmä na sladké pokrmy a Taliani ju používajú na svoje rizota. Krátkozrnná ryža sa zase používa hlavne na ryžové pudingy a nákypy (proste kašičky). Pred samotnou prípravou sa ryža väčšinou preplachuje. Čistí sa tak dlho, kým voda, ktorá z nej vyteká, nie je číra. Tento postup zlepšuje chuť a konzistenciu ryže. Niektorí výrobcovia dopujú ryžu dodatočnými vitamíny a minerálmi, tie sa však pri preplachovaní vypláchnu.

Ďalej je možné ryžu namáčať. Tým sa skráti doba varenia . Vďaka kratšiemu vareniu sa v ryži zachová viac vitamínov, ryža sa nebude lepiť a vďaka tomu, že nasiakne vodou, budú aj zrnká ryže väčšie. Namáčanie môžete vykonávať od pol hodiny až po niekoľko hodín, pokusom sa medze nekladú. Hnedá ryža by sa mala namáčať v teplej vode 20 hodín, aby sa stimulovalo klíčenie, čo aktivuje enzýmy a aminokyseliny a zvyšuje tak nutričnú hodnotu ryže. Na toto prišla OSN, keď bol rok ryže.

Vody môžete dať rovnaké množstvo ako ryže. Ryža pojme všetku vodu a výsledkom je hrniec plný ryže, takže nemusíte zlievať vodu (absorpčná metóda). Ďalšou možnosťou je varenie ryže vo väčšom množstve vody, ktorú potom musíte zliať. To sa neodporúča, ak máte obohatenú ryžu napríklad o vitamíny a minerály.  Pred varením je možné ryžu opražiť v rastlinnom oleji alebo tuku. Ryža sa potom nebude toľko lepiť.

 

výživová hodnota

Varená biela dlhozrnná ryža sa skladá z 68% vody, 28% sacharidov, 3% bielkovín a zanedbateľného množstva tuku. V 100 gramoch nájdeme 130 kalórií. Krátkozrnná ryža navyše obsahuje vitamíny skupiny B, železo a horčík. Každopádne nutričné ​​hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od druhu ryže (biela, hnedá, divoká, čierna atď.), Odrode (dlhozrnná, krátkozrnná, arborio, basmati atď.)  Keď sa pozriete na internet na nutričné ​​hodnoty ryže, tak nájdete plno rozporuplných informácií od energie na 100 gv hodnotách okolo 500 kJ až po hodnoty 1500 kJ. Dôležité je pozerať, v akom stave ryža je. Vyššie výživové hodnoty sú uvedené pri nevarenej ryže, nižšie sú u ryže varenej. Dáva to zmysel, nie? Keď je ryža uvarená, tak obsahuje oveľa viac vody a 100 gramov má teda nižšiu výživovú hodnotu.

 

Ryža je celkom lacný a dostupný zdroj energie. Takže pchať sa rožkami neoplatí. Prečo vôbec ľudia tie rožky jedia, keď to nie je efektívne? Dajte si ryžu.

zlatá ryža

Ryža sama o sebe neobsahuje vitamín A. Sú síce odrody, ktoré obsahujú beta-karotény ale len vo vonkajšom obale (ten sa z ryže odstráni pri spracovávaní). Práce prírody sa ujali nemeckí a švajčiarski výskumníci a geneticky upravili ryžu tak, aby produkovala beta-karotén, ktorý si naše trávenie transformuje na vitamín B. A vďaka onomu beta-karoténu si získala ryža zlatú farbu,  "zlatá ryža".

naklíčená ryža

Ak sa ryžové zrno ponechá dlhší čas osamote, najlepšie v tme a vlhku, tak začne klíčiť. To pre nás začína byť zaujímavé, naklíčená ryža má totiž väčšiu výživovú hodnotu ako samotné zrno. Okrem toho sa naklíčené potraviny lepšie trávia a rýchlejšie varia, pretože ich tvrdá vonkajšia šupka je klíčením narušená.

Arsen

Arzén je prírodný prvok, ktorý sa prirodzene vyskytuje v pôde, a rastliny ho chtiac nechtiac do seba z pôdy prijmú. Ryža je počas svojho rastu k tomuto náchylnejšia viac ako iné rastliny, preto sa viac než iné potraviny testuje na prítomnosť tohto karcinogénneho prvku. Takže sa nikto báť nemusí. Vyššia miera arzénu sa vyskytuje najmä u ryže produkovanej v USA (štáty Arkansas, Louisiana, Missouri a Texas), je to používaním pesticídov na báze arzénu v časoch, keď sa na poliach pestovala bavlna. Najmenší obsah arzénu má jazmínová ryža z Thajska a basmati ryža z Pakistanu. Každopádne v dnešnej dobe sa netreba obávať arzénu v ryži. Všetci od producentov až po kontrolórov v štátnych službách jeho obsah v ryži strážia za nás.

záver

Hnedá ryža obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov a že je lepšie sa pchať ryžou ako rožkami. Čokoľvek, čo si zapamätáte navyše, už je bonus, ktorý určite nie je na škodu.

To, čo všetkých určite najviac zaujíma (nikto nie je zvedavý na nejakú históriu alebo to, koľko ryže zjedia v Číne), sú nutričné ​​hodnoty jednotlivých druhov ryže.

Nutričné ​​hodnoty jednotlivých druhov ryže
druh ryže energia
(kJ / 100 g)
bielkoviny
(g / 100 g)
sacharidy
(g / 100 g)
tuky
(g / 100 g)
voda
(%)
biela krátkozrnná, varená 544 g 2,4 g 28,7 g 0,2 g 69%
biela strednozrnná, varená 544 g 2,4 g 28,6 g 0,2 g 69%
biela lepivá, varená 406 g 2,0 g 21,1 g 0,2 g 77%
hnedá strednozrnná, varená 470 g 2,3 g 23,5 g 0,8 g 73%
hnedá dlhozrnná, varená 465 g 2,6 g 23,0 g 0,9 g 73%

Proteíny a doplnky výživy za výhodnú cenu